Danmarks Veteraner

Lokalforening Midtjylland

JyllandsPosten 11. marts 2018

Hermed artikel fra dagens Jyllands-Post, hvor politikerne ønsker, at alle veteran aktører taler med en stemme.
Danmarks Veteraner deltager i et indledende møde med KFUM, Soldaterlegatet, Fonden for Danske veteranhjem m.fl. på torsdag for at tage hul på dette emne.

” Hvordan tager Danmark bedst hånd om sine veteraner?

Henrik Dam Kristensen (S)
Jeppe Jakobsen (DF)
Rasmus Jarlov (K)
Peter Juel Jensen (V)
Martin Lidegaard (R)
Carsten Bach (LA)
Bjarne Laustsen (S)

Det nye forsvarsforlig er på alle punkter et vigtigt løft for det danske forsvar, herunder også hele veteransagen.
Danmarks indsats for sine veteraner har til vor alles glæde udviklet sig positivt de seneste mange år. I dag er alle bevidste om samfundets ansvar for sine veteraner, og tilbuddene til veteraner stiger støt, både i antal og kvalitet.
Veteranområdet har derfor også i rammerne af det nye forsvarsforlig fået midler til at fastholde en fortsat positiv udvikling på området til gavn for alle veteraner og i særdeleshed gruppen af tilskadekomne veteraner. Det er vigtigt, at forliget også tænker på dem, der tager ud og kæmper for fællesskabet, fred og frihed – og kommer hjem igen med erfaringer, minder og til tider fysiske eller psykiske skader. Danmark vil og skal også i årene fremover tage sig af sine veteraner. Uanset hvordan udviklingen i Danmarks internationale operationer udvikler sig, vil vi have veteraner i mange år fremover.
Forligskredsen er enig om, at mænd og kvinder, der i Danmarks navn sendes til verdens brændpunkter, skal tages godt imod, når de vender hjem. De skal have en hånd, når de kommer hjem, når de efter en årrække i forsvaret skal starte en karriere på det civile arbejdsmarked, eller hvis en fysisk eller psykisk skade besværliggør livet efter hjemkomsten. Vi skal og kan give de tilskadekomne veteraner en ekstra hånd, hvis der er behov for det. Derfor har det været forligskredsens ønske, at de eksisterende initiativer på veteranområdet bliver videreført, så vi fastholder den positive udvikling og bygger videre på de seneste års erfaringer.
Vi vil gerne rose Veterancentret under Forsvarsministeriets Personalestyrelse for sit arbejde, som de seneste år har betydet et væsentligt løft for gruppen af de hårdest ramte veteraner. Samtidig gør den store frivillige indsats på veteranområdet indtryk på os alle. Ildsjæle, frivillige og fagfolk over hele landet ønsker at bidrage til, at veteraner kan styrke deres faglige og private netværk, at historien om Danmarks internationale missioner bliver fortalt, og at tilskadekomne veteraner kan genfinde fodfæste i livet. Mange af disse vigtige initiativer finder støtte via offentlige puljemidler eller private donationer.
De mange gode initiativer fortjener dog en øget koordinering – en samlende kraft – der kan sikre, at de økonomiske og menneskelige ressourcer bliver udnyttet bedst muligt, så alle gør det, de er bedst til, til gavn for veteranerne. Alle de gode kræfter, der engagerer sig for skadede veteraner, bør trække i samme retning og dermed understøtte den eksisterende offentlige veteranindsats i forsvaret, sundhedsvæsnet og kommunerne. Forbliver de frivillige og private indsatser ukoordinerede, er der stor fare for, at den samlede effekt ikke kan nå op på det høje niveau, som vi alle sammen ønsker, og som vi ved, at vi ved fælles hjælp kan levere. Tiden er moden til, at alle de store og små organisationer, der utvivlsomt ønsker det bedste for vores veteraner, taler med én stemme og definerer en fælles strategi for, hvordan de offentlige tilbud kan suppleres mest effektivt. Det kan forekomme som en svær opgave, men den er nødvendig, hvis vi skal få det bedste ud af vores fælles anstrengelser til gavn for vores veteraner.”